Ingrediënten

  • 1,5 kippenbouten
  • 1 grote ui, fijngesneden (200 gram)
  • 1 schijf gember
  • 1 schijf laos (galangawortel)
  • 4 tenen knoflook, fijngesneden
  • 3 daun salam (Indische laurierblad)
  • 4 djeruk purut (citroenbladeren)
  • 2 sereh stengels (citroengras)
  • 2 sereh stengels
  • 2 vingerkootjes kunjit (kurkumawortel)
  • 1 eetlepels zout (15 ml)
  • 4 liter water
  • 2 eetlepels olie (zonnebloem-)
  • 3 tot 4 kippenbouillonblokken

Bereiding

Voor 6 personen:

Doe twee eetlepels olie in een pan en fruit daarin de uitjes tot glazig. Vervolgens doe je alle kruiden en specerijen in de pan. Alles op laag vuur aanbraden, totdat de olie zich van de massa gaat scheiden. Dan voeg je de kippenbouillonblokjes toe en daarna 4 liter water. Zodra het water tegen het kookpunt aan zit (water begint te dampen, je ziet snellere beweging in het water komen en er verschijnen kleine belletjes erin) doe je de kippenbouten erbij. Laat de kip in ongeveer een half uur gaar koken op halfhoog vuur. Draai het vuur uit. Vervolgens haal je de kip eruit en als de kip is afgekoeld, ga je het kippenvlees plukken oftewel pluizen. De kipstukjes, die je van het bot afhaalt, ga je vervolgens in hele kleine reepjes pluizen met je vingers. Dit heet ook wel pulled chicken. Draai het vuur onder de soeppan weer aan en voeg je de geplozen kipstukken weer toe aan de bouillon. Breng de soep op smaak met zout en proef of het naar believen is. Draai de soep weer uit en het rusten tot het goed is afgekoeld. Bewaar de soep in de koelkast, totdat je het later gaat opdienen.

Toppings:
– witte rijst voor 4 personen (soep vult behoorlijk!) of nog lekkerder: van tevoren gaargekookte blokjes lontong rijst
– 6 hardgekookte eieren
– gebakken uitjes
– reepjes lenteui of bosui
– fijngesneden bladselderij
– taugé, die je van tevoren in vergiet met kokend heet water heb overgoten oftewel hebt laten ‘schrikken’ om bacteriën te doden. Het is per slot van rekening een kiemgroente
– frietsticks met naturel smaak of kleine blokjes van gare, vastkokende aardappelen
– sausje van ketjap met sambal oelek, 1 teentje geperste knoflook plus enkele citroen- of limoendruppels 
– om het geheel nog smakelijker te maken, kan je ook nog enkele slierten van tevoren gaargekookte so-oen (zeer dunne glasheldere rijstnoedels) eraan toevoegen.

 

 

 

Pin It on Pinterest

Deel dit met je vrienden