Over mij

Ilona Brook

Ilona Brook

Mijn naam is Ilona Brook en ik ben er trots op de vierde generatie Indische vrouwen in mijn familielijn te zijn, die authentiek Indisch kookt. Via mijn familie van beide kanten heb ik oude recepten uit de tangsi (kazerne) meegekregen.

Ik ben gek op lekker eten en vooral het koken van de Indische receptuur van mijn oma Lin Scholte. Ook mijn andere oma kon lekker eten koken en dankzij familiebanden heb ik geleerd wat werkelijk Indisch koken is. En hoe Indisch eten ècht hoort te smaken. Lekker eten koken is mij met de paplepel ingegoten.

Lekker eten koken

Lekker eten koken zit in mijn DNA, want ik doorleef en adem het. Ik denk de hele dag door aan lekker eten. Ik sta ermee op en ga ermee naar bed. En als ik trek krijg, ga ik naar de koelkast of voorraadkast om uit te vinden welk lekker eten ik kan koken. Van niets iets maken. Geïnspireerd door een kookprogramma dat ik heb gezien en zomaar iets creëren.

Wanneer ik in een restaurant een gerecht eet, pluis ik uit wat er allemaal inzit om het vervolgens thuis zelf na te maken. Zoals iemand me onlangs complimenteerde dat ik begaafd ben met, zoals ze het Peruviaans Spaans zeggen: sazón. Dit betekent dat ik kook op gevoel en zintuiglijke waarneming. Ik tast af op wat ik zie, ruik, voel en proef. Ga net zolang door, totdat het gerecht de juiste diepte, kleur en in mijn ogen welhaast perfectie heeft bereikt. Soms een beetje meer zout, zoet, zuur, bitter of umami erbij. En geef ik daarmee een gerecht net dat beetje meer.

Lekker eten koken vind ik heel belangrijk en neem liever met minder geen genoegen. Het komt vast, doordat ik vroeger dingen moest opeten, die ik echt smerig vond zoals een plak bloedworst met appelmoes erop!

Vanaf het moment dat ik het ouderlijk nest verliet, kon ik eindelijk lekker eten koken zoals ik het wilde. Zodoende deed ik mezelf al op jonge leeftijd de belofte dat zodra ik op mezelf zou wonen, iedere dag een feestje qua eten zou zijn. En zou ik lekker eten koken met verse ingrediënten, kruiden en specerijen zonder kant en klare zakjes of pakjes. Aan die belofte houd ik me nog steeds. Nou ja, bijna altijd.

Lin Scholte

Al jaren ben ik stap voor stap de authentiek Indische receptuur van mijn oma’s gaan koken. Van eenvoudige naar steeds meer complexe gerechten. Alsmaar uitproberen en proeven om te kunnen verfijnen. Zoals oma Lin Scholte zou zeggen: ‘je proeft net zolang, totdat jij het zelf lekker genoeg vindt om je gasten voor te zetten’.

De meeste, oude recepten bewaard in familieschriften bevatten slechts een summiere beschrijving van hoe je iets klaarmaakt. Sommige recepten zijn zelfs enkel en alleen voorzien van een ingrediëntenlijst zonder hoeveelheden en beschrijving! Zie zelf maar eens hoe je eruit komt en rest je niets anders dan net zolang doorgaan tot je de juiste balans hebt gevonden. Het grootste compliment dat mijn gasten me dan ook keer op keer geven, is dat ik met bezieling kook. Dát is precies wat ze in mijn gerechten proeven, mijn ‘sazón’.

Mijn oma Lin Scholte heeft me als zesjarig meisje leren koken. Uren stond ik met haar mee te kijken en natuurlijk te proeven. Vooral als ze weer spekkoek maakte, dan stond ik te trappelen om de beslagkom leeg te likken.

Oma Lin Scholte is bekend en alom gerespecteerde auteur van Indische literatuur. En schreef autobiografische boeken over het leven in de tangsi (kazerne) en haar herinneringen in het voormalig Nederlands-Indië. Van voor en na de tweede wereldoorlog als ook over jaren van de repatriëring in Nederland. In 2007 werd de omnibus Verzamelde romans en verhalen van Lin Scholte gepubliceerd en uitgegeven door Stichting Tong Tong. Hierin zijn alle werken van oma verzameld en heeft de auteur Vilan van de Loo deze bundel van een autobiografische inleiding voorzien. Ook heeft ze een niet eerder uitgegeven manuscript van oma Lin aan deze bundel toegevoegd. Dit manuscript is puur fictief en onaangeroerd, oftewel vrij van invloed van een mentor of uitgeverij. Wat maakt dat dit document bijzonder waarvol en authentiek is. Je hoort nu pas ècht oma’s unieke manier van storytelling. Oma Lin was een ware verhalenverteller.

Uitgeverij Moesson

Ooit heeft destijds uitgeverij en tegenwoordig Hèt Indisch maandblad Moesson oma Lin Scholte gevraagd enkele recepten uit de Indonesische, culinaire gids Buku Mustikarasa te vertalen in een kookboek. En om deze recepten op de haar bekende, gezellige manier aan elkaar te praten. In 1972 werd haar kookboek Lekker koken van Sabang tot Merauke door Moesson gepubliceerd. Dit kookboek is zeer beperkt via antiquarische boekhandels te verkrijgen. Van Moesson heb ik de schriftelijke toestemming recepten uit oma Lin’s kookboek op mijn website te publiceren. Ik voel me een bevoorrecht mens met deze unieke recepten aan de slag te gaan en ze een voor een uit te proberen.

Wil je samen met mij de èchte, Indische keuken leren ontdekken of herbeleven?

Dat kan als bedrijfs-, team-, familie- of vriendenuitje in een kookstudio of gezellig bij je thuis. Meld je aan op de pagina kookworkshops of stel je vragen via een bericht op de contactpagina.

Smakelijke groet,

Missie

Het is mijn missie ervoor te zorgen dat de Indische keuken aan volgende generaties wordt doorgegeven. Opdat ons officieel immaterieel erfgoed niet verloren gaat.

Van beide kanten leven mijn Indisch grootouders niet meer en sinds vorig jaar zo ook mijn vader. De laatste aan wie ik nog iets kan vragen is mijn moeder hoe zij of haar moeder, mijn oma Lin Scholte, een gerecht kookte. Alhoewel ze vanwege ouderdom en dementie niet meer in staat is zelf te koken.

Met mijn foodblog Authentiek Indisch Koken wil ik zoveel mogelijk mensen kennis laten maken met de Indische keuken. En met mijn kookworkshops mensen stap voor stap in de kookbeleving meenemen. Zodat ze in staat zijn zelf de gerechten te koken en op hun beurt weer aan familie en vrienden door te geven.

Omdat eten verbindt.

Recent toegevoegde recepten

Soto Ayam

Soto Ayam

Ingrediënten 1,5 kippenbouten 1 grote ui, fijngesneden (200 gram) 1 schijf gember 1 schijf laos (galangawortel) 4 tenen knoflook, fijngesneden 3 daun salam (Indische laurierblad) 4 djeruk purut (citroenbladeren) 2 sereh stengels (citroengras) 2 sereh stengels 2...

Lees meer
Jackfruit à la Rode Kip

Jackfruit à la Rode Kip

Ingrediënten 1 blik jonge, groene Jackfruit oftewel Nangka Peper en zout 2 eetlepels olie 4 tenen knoflook 2 middelgrote uien 1/2 blikje tomatenpuree 4 theelepels suiker 2 djeruk purut blaadjes 1 eetlepel sambal of 2 verse cabi rawit 1 vingerkootje trassi of 1...

Lees meer
Ajam Bumbu Kuning

Ajam Bumbu Kuning

Ingrediënten 1 kilo kipfilet 2 middelgrote uien, fijngesneden 4 tenen knoflook, fijngesneden 4 daun salam 4 djeruk purut 4 schijfjes djahé 2 schijfjes laos 2 cabi rawit zonder zaadlijst, fijngesneden 2 theelepels asem uit een pot of 2 - 3 tamarindepeulen geschild met...

Lees meer

Pin It on Pinterest